Energiecontract advies

U hebt een groot belang bij een zo gunstig mogelijke overeenkomst met uw energie leveranciers. Levering, aansluit, en transport kosten landelijk en regionaal via 1 leverancier of toch zelf samenstellen? Afhankelijk van uw afnamepatroon, looptijd en contract moet u veel keuzes maken.

Het contract advies voor elektriciteit, gas en warmte hebben elk een eigen problematiek;

Het opstellen van een energie advies is maatwerk. Naast onze totaal concepten voor energie inkoop en energie kosten onderzoek kunnen adviezen op deelgebieden door ons worden uitgevoerd.

  • Leveringsovereenkomst
  • Transportcontract met de regionaal en de landelijk netbeheerder
  • Meet overeenkomst
  • Huurcontract voor transformatoren en/of schakelinstallaties

Leveringscontract

Zie energie inkoop: Twee belangrijke factoren in elke contractvorm zijn de capaciteit van de aansluiting en het verbruiksprofiel. Er kan veel bespaard worden door deze twee parameters goed in beeld te hebben en waar mogelijk te optimaliseren.

Transportcontract

De tarieven van de regionaal netbeheerder worden door de overheid vastgesteld, hier kan dus niet over onderhandeld worden. Er kan echter veel bespaard worden door de contractcapaciteit goed vast te stellen en up to date te houden. Soms is het mogelijk om de capaciteit van de aansluiting te laten vergroten of te verkleinen waardoor gebruikers in een, voor de verbruiksituatie, gunstigere tariefgroep komen. Het landelijk transport is voor gas een onderhandelbaar element. Sinds 1 januari 2009 hebben de netbeheerders met toestemming van de energiekamer het capaciteitstarief ingevoerd. Het doel van dit capaciteitstarief is vooral om het factureren voor de netbeheerder makkelijker te maken. De netbeheerder rekent namelijk geen verbruikafhankelijke bedragen meer af maar alleen de capaciteit van de aansluiting. Afhankelijk van het profiel en de contractcapaciteit kunnen de kosten voor landelijk transport veel lager uitkomen dan de regio-opslag waarmee in profielcontracten gerekend wordt.

Meetovereenkomst

Bijna elke gebruiker is na de liberalisering van de energiemarkt bij de oude netbeheerder gebleven met haar meetinrichtingen. Tegenwoordig zijn veel meetbedrijven afgesplitst van de regionale netbeheerder. Over de meetdienst kan echter onderhandeld worden en voor gebruikers met veel meters kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen.

Huurcontracten

Sommige gebruikers huren de transformatoren en/of de schakelinstallatie van de regionaal netbeheerder. Afhankelijk van de specifieke situatie kan het goedkoper zijn om deze apparatuur zelf te kopen en te onderhouden of hiervoor een andere aanbieder te selecteren.